Dorper sheep
Dorper

 

Dorpern uppstod på 1940-talet genom korsning mellan Dorset Horn-baggar och Black-headed Persian tackor. Rasföreningen bildades 1950. Dorpern avlades för de tuffa förhållandena i Sydafrika vilket gjort att fåret klarar sig bra på magra marker.

En attraktiv egenskap hos rasen är att den fäller pälsen själv och således inte behöver klippas. 

I Sydafrika finns över 10 miljoner dorperfår och rasen används med stor framgång i korsningsprogram i produktionsbesättningar. Dorperfårets mycket möra och smakfulla kött är eftersökt världen över.

(källa Svenska Dorperföreningen)

Dorper sheepskin
Glumserud Gård - Färgelanda

Glumserud är en mindre familjegård som drivs av Sarah och Rickard Svensson med familjen som även driver gårdsbutik och strutsgården Dalslands Struts.

Gården är en traditionell fårgård vars besättning består av Dorper, en fåras från Sydafrika. Dorper är en ganska ny Köttras i Sverige och har blivit kända för sitt milda, marmorerade och välsmakande kött. Dorper har lätta lamningar med pigga och alerta lamm som växer snabbt. Gården har även olika korsningar med Dorper samt Finull. Läs mer på Dalslands Struts

Sarahs får betar på obesprutade marker men är ej certifierad som ekologiska. Å andra sidan ger lammens tillväxt mycket kött för pengarna med en slaktvikt på ca 20 kg. Köttet är vakuumförpackat och hämtas på gården Glumserud 1, Färgelanda. Länk till karta

Pälsen från Dorper är mycket personlig och kan variera från vit-svarta till svartfläckiga och även prickig (se bilden till vänster)

Att vara andelsbonde för lammkött kostar 2600 kr/per lamm. Vill du ha både kött och päls kostar det 4100 kr/per lamm. Betalning sker via Swish eller Bank-Giro. Bekräftelse med andelsintyg skickas efter mottagande av fullständig betalning.

Har du frågor? Kontakta Sarah direkt:

 

E-mail: dalslandsstruts@gmail.com

Mobil: 076-1891192