Fåren i Skål

Gården Skål drivs av Daliah Longrée sedan 2011 och ligger en mil norr om Karlstad.

Förutom fåren finns även hästar, bi, höns, kaninerna, vaktlar och ankor på gården. Dessutom bedrivs ridterapi-verksamhet på gården.

Fåren

För närvarande finns det ungefär 180 tackor på gården. De flesta är korsningsdjur med finullspäls, finullsdorset, pälsrya. Det finns även renrasiga finullsfår samt leicester och rya.  Fåren går på obesprutade betesmarken runt gården. Övriga arealer skördas uteslutande ensilage och hö till de egna djuren. Förutom under lamning får fåren välja att vara inne eller ute. De hålls i så kallad lösdrift. För Daliah är det viktigt att prioritera både djurens hälsa och ta hänsyn till miljöaspekter. Lammen har en slaktvikt på ca 16-21 kg och slaktas/styckas vid ett KRAV-certifierat gårdsslakteri som ligger ca en mil bort. Att vara andelsbonde för lammkött kostar 2600 kr/per lamm. Vill du ha både kött och päls kostar det 4100 kr/per lamm. Betalning sker via Swish eller bankkonto.

Skinn och Garn

Målet med avelsarbetet är att få vacker ull och skinn med brett användningsområde. Djuren klipps två gånger om året, vanligen vår och höst, för att kunna garantera bra kvalitet på både ull och skinn. Ullen spinns till garn som tvättas och spinns i Sverige.

Här finns en bred variation på skinn. Allt från täta, finfibriga, mjuka skinn till barnvagn/bebisskinn till dekorativa skinn med fin glans och lockar. Färgerna varierar mellan vit, svart, brunt, grått och prickig.

Var ligger Skål?

Fåren i Skål ligger en mil norr om Karlstad utmed riksväg 63 och ca 1,7 mil söder om Forshaga.

Gården ligger ca 5 mil söder om Filipstad.

Karta

Vill du veta mer?

Kontakta Daliah här:

 

Daliah Longrée

Skål 406

655 92  Karlstad

 

Email: info@fareniskal.se

Hemsida: www.fareniskal.se

Skål_logga.jpeg

Fåren i Skål