Hällstad Kronogård -  Ulricehamn

 

Hällstad Kronogård ligger ca 15 km utanför Ulricehamn i den vackra Sjuhäradsbygden. Gården ligger 10 mil från Göteborg och 6 mil från Jönköping och drivs av Birgitta Mossby Andersson med maken Gustav.

Förutom får finns Islandshästar och nötkreatur. Paret har både turridning, Café och övernattnings-möjligheter. Jordbruket bedrivs utan bekämpningsmedel och består uteslutande av vall som skördas som ensilage till gårdens djur.

Bild Birgitta_edited.jpg

Pälsarna är mycket mjuka och fina och skinnen är synerligen lämpliga att ha i soffor och fåtöljer samt som ”Babyskinn” till småbarn, väljer man korthåriga skinn (upp till 4 cm päls) är de tvättbara i maskin. Går även att få långhåriga. Skinnen finns i vitt, brunt och svart.

Kronogårdslamm_edited.jpg
Finullsfår på Hällstad Kronogård

Fåren på Hällstad Kronogården är av Finullsras, som är vita, svarta och bruna. Besättning består av ca 25 lammande tackor med lamning i mars/april. Vanligtvis blir det ca 60 lamm.

Gustav och Birgitta har valt Finullsfår då de anser deras styrka är att de får många lamm, är snälla och lätta att hantera och att det är roligt att de finns i flera färger.

Sommartid betar fåren i hagarna kring gården, då det även finns nötkreatur och hästar är  betesmarker väskötta och natursköna.

Vintertid har fåren på halmströbäddar och de har fri tillgång till hösilage. Vid lamning kompletteras detta med lokalt inköpt spannmål till tackorna så de ska ha möjlighet att producera gott om mjölk till alla sina lamm.

Här finns stort intresse för familjens får och är med i avelskontroll, Elitlamm. Detta innebär att på sensommaren kommer en mycket erfaren person med stort fårkunnande och väger och bedömmer samtiga lamms kroppar och ull, detta är ett hjälpmedel för val av avelsdjur.

De lamm som skickas till slakt väger slaktade ca 15 – 19 kg. 

Att vara andelsbonde för lammkött kostar 2800 kr/per lamm. Vill du ha både kött och päls kostar det 4400 kr/per lamm. Betalning sker via Swish eller Bank-Giro. Bekräftelse med andelsintyg skickas efter mottagande av fullständig betalning.

Välkommen att kontakta Birgitta på Hällstad Kronogård för mer information.

Hällstad Kronogård

523 95 Älmestad

Mobil: 0702-269 795

www.turridningar.se

birgitta@turridningar.se

Länk till karta